Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym z kooperkiem
Zagotować w garnku wodę, na wrzącą wrzucać kulki, gotować je na malym ogniu do wypłynięcia. Nie można ich gotować zbyt długo bo będą sie rozpadały. Wyjąc ugotowane pulpety na talerz.
W odzdielnym garnku zagotować wodę (ilość wody w zależności od tego ile chcemy aby nam wyszło sosu), dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, oncentrat pomidorowy, pogotować.
Śmietanę rozrobić z mąką oraz zimną wodą + łyzką gorącego wywaru. Wlać na gotujacy się wywar i pogotować chwilę.
Doprawić sola i pieprzem do smaku.
W przypadku kiedy pojawią się grudki w sosie bo i tak czasem zdarza, przecedzam sos przez sitko.Dodaje dużą ilość koperku.
Zalewam pulpety sosem pomidorowym.
Kiedy zrobię większą ilość nakladam pulpety do sloika i zalewam gorącym sosem, odwracam do góry wieczkiem, kiedy się zawekują i wystygną chowam do lodówki. Mam gotowy obiad, kiedy nie bardzo mam czas na gotowanie:-)