Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z budyniem i marmoladą
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka. Dodać szczyptę soli i jajko. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki. KREM BUDYNIOWY
Budyń wymieszać z 72 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń, zagotować, mieszając na wolnym ogniu, do zgęstnienia masy budyniowej. W otwory ósemek, wkładać porcję budyniu i porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.