Sposób przygotowania

Żelatynę moczymy w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody a gdy napęcznieje rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku.Bulion,wino,liść laurowy pieprz ziarnisty i rozmaryn gotujemy studzimy a następnie przecedzamy przez sito,następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i gotujemy.Papryki kroimy w paski i blanszujemy 3 min i studzimy,kukurydzę i oliwki odsączmy z zalewy i kroimy na połówki.Do sześciu foremek o pojemności 150 ml wlewamy wywar do wysokości 2 cm i czekamy aż stężeje,następnie do każdej wkładamy plasterek jajka oliwki,paprykę i kukurydzę,dopełniamy resztą wywaru i studzimy w lodówce minimum 6 godzin.Szczypiorek siekamy dodajemy do jogurtu wymieszanego ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.Zakrzepniętą galaretkę wykładamy na talerzyki a sos do polania podajemy osobno.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wanda6

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !