Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIK \"POGRODZONY\"
Jajka ucieramy z cukrem i masłem mikserem na puszystą masę. Wlewamy mleko, oraz dodajemy pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do wąskiej formy wyłożonej natłuszczonej papierem.;Pieczemy w temp. 190 stopni około 35 minut. Po upieczeniu ciasta wykładamy na deseczkę, studzimy.
KREM:
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Odstawiamy i nadal ubijając doprowadzamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy (ciągle ucierając) po łyżce masy jajecznej i sok z cytryny. Zimne ciasto przekrawamy na 4 placki w pionie. Smarujemy kremem przyklejając placek do placka, tak, aby po przekrojeniu uzyskać pionowe paski masy. Owijamy ciasto folią i schładzamy w lodówce. Po wyjęciu (gdy ciasto dobrze się połaczy) smarujemy wierzch polewą lub obficie posypujemy cukrem pudrem