Sposób przygotowania

1 . CIASTO:
Białka z 4 jaj ubić z 3/4 szklanki cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółta z 4 jaj, mąkę, kieliszek koniaku, na końcu kakao. Piec w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i nasączyć mieszanką: 1/2 szklanki mleka + kieliszek koniaku. Ciasto należy nasączyć zaraz po upieczeniu, musi być gorące.

2. MASA BIAŁA:
2 śmietanki 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru. Gdy ciasto wystygnie, ubitą śmietanę rozkładamy na nim równomiernie.

3. MUS CZEKOLADOWY:
Czekolady pokruszyć w miseczce, dodać 4-5 łyżek mleka i rozpuścić je w kąpieli parowej. Gdy wystygną dodać 4 żółtka oraz pianę z 4 białek delikatnie mieszając aż mus nabierze jednolitej konsystencji. Gdy będzie gotowy wykładamy go na masę białą.

Przepis na dużą tortownicę lub dużą blaszkę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Placek Izraelski zaskakuje swoim smakiem, jest jedyny, niepowtarzalny... Raz przyrządzony zagości na stałe w każdym domu!

SMACZNEGO:)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    fajny przepisik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    fajny przepisik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !