Przepis i sposób przygotowania na: Placek Izraelski
Białka z 4 jaj ubić z 3/4 szklanki cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółta z 4 jaj, mąkę, kieliszek koniaku, na końcu kakao. Piec w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i nasączyć mieszanką: 1/2 szklanki mleka + kieliszek koniaku. Ciasto należy nasączyć zaraz po upieczeniu, musi być gorące.
2. MASA BIAŁA:
2 śmietanki 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru. Gdy ciasto wystygnie, ubitą śmietanę rozkładamy na nim równomiernie.
3. MUS CZEKOLADOWY:
Czekolady pokruszyć w miseczce, dodać 4-5 łyżek mleka i rozpuścić je w kąpieli parowej. Gdy wystygną dodać 4 żółtka oraz pianę z 4 białek delikatnie mieszając aż mus nabierze jednolitej konsystencji. Gdy będzie gotowy wykładamy go na masę białą.
Przepis na dużą tortownicę lub dużą blaszkę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Placek Izraelski zaskakuje swoim smakiem, jest jedyny, niepowtarzalny... Raz przyrządzony zagości na stałe w każdym domu!
SMACZNEGO:)