Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe
3 jajka
7,5 łyżek cukru
50 g margaryny Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
250 g serka mascarpone
4 łyżki jogurtu leśne owoce
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
5 połówek brzoskwiń z puszki ( mogą być świeże )
sok brzoskwiniowy do nasączenia ciasta
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Kasię roztopić w rondelku i ostudzić.
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę.
W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać.
Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem.
Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta.
Na koniec wierzch ciesta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.