Ziemniaki pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie (0,5 łyżki). Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy, wrzucić szpinak, odparować z wody doprawić solą i pieprzem (3 szczypty). Pod koniec dodać 1 ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Na patelnie wylać 3 łyżki oliwy i dodać pomidory, odparować z wody przyprawić solą, pieprzem, chili, curry, oregano (3 szczypty) pod koniec dodać ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ostudzony szpinak. Na szpinak wyłożyć resztę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć pomidory. Na pomidory wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Mozarellę posypać dwoma szczyptami soli, pieprzu i oregano. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bez przykrycia około 45 min. , aż mozarella się rozpuści. Zapiekanie może być różne w zależności od odparowania warzyw i miękkości ziemniaków.