Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jabłkami
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Kasię stopić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować je na około 5 -6 mm.
Szklanką wycinać krążki, na brzegu kółka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć.
Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.