Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dokładnie ucieramy a następnie wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Przygotowujemy masę makową: mak sparzamy, dokładnie odsączamy i mielimy dwukrotnie.W misce łączymy mak żółtka /3 szt/, dżem, stopione masło roślinne, miód i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę makową przekładamy na ciasto w formie i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Masło roślinne i margarynę możemy zastąpić masłem a do masy makowej możemy dodać dwie łyżki kakao i garść orzechów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !