Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Opłukany miąższ z dyni pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Włożyć do rondla, podlać 150 ml wody, lekko osolić i zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć nieco ogień, przykryć i dusić 30 minut. Odcedzić - zachowując wodę spod gotowania. Przestudzić na sicie. Po tym czasie zmiksować na puree.
Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z gotowania dyni (w razie niewystarczającej jej ilości uzupełnić przegotowaną letnią wodą), dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odłożyć na 10 minut. W tym czasie keksówkę długości 30 cm natłuścić lub wyłożyć podkładką do pieczenia lub pergaminem.
Puree dyniowe przełożyć do miski robota kuchennego, dodać przesianą mąkę, 3/4 łyżeczki soli i przygotowany rozczyn. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto na dużych obrotach.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    do wypróbowania ten chlebek...
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ach... zapomniałam napisać - co się może zdarzyć. Gdyby wody było mniej, dolać zwykłej przegotowanej, choć letniej - do rozczynu. To ważne, bo mnie zostało tej wody tak na styk... Przepraszam, ale teraz o tym pomyślałam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    ciekawy przepis
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    super przepis, mam dynie więc wypróbuję ten przepis
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    super przepis, mam dynie więc wypróbuję ten przepis
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    czy można ciasto wyrabiać w rękach zamiast w robocie?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Iza można. Co prawda tego ręcznie nie wyrabiałam, ale odkąd mam robot to te ciasta drożdżowe, które do tej pory robiłam ręcznie wrzucam do maszyny. Jest szybciej. To cisto jest bardzo miękkie, więc podejrzewam, że ręcznie niezbyt przyjemnie się będzie wyrabiało. Można jednak i mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ta miękkość odpłaci się potem lekkością.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tak zrobiłam zwykłym robotem, bo podwoiłam porcje na dwa chlebki, a później dorobiłam rekami. Tylko mam jedno pytanie po upieczeniu mój chlebek nie jest taki pomarańczowy niestety...jeszcze go sprawdzę jak pokroje, na razie się studzą .Dzieci będą zachwycone takim chlebkiem...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetycznie wygląda. Warto wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    aż zazdroszczę,wyglada bardzo apetycznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    fantastycznie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    za ten wygląd, pomysł i niestandardowe wykorzystanie dyni
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Chętnie zaprosiłabym Cię i na degustację. Specjalnie mrożę porcje zmiksowanej dyni, które potem wykorzystuję do chleba - gdy dyni już nie ma. Zresztą... nie tylko do chleba, ale takie było początkowe założenie. Za ten chleb dostałam kiedyś i inne wyróżnienie. Wylądował w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Tam zdjęcie jest... profesjonalne (zrobione przez ekipę). A ja mam jakieś wyjątkowo pomarańczowe dynie ;). Bardzo dziękuję i bardzo się cieszę :).
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny chlebek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !