Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe
Białka z 6 jajek ubić z 6 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać do białości. Następnie dodawać po żółtku z 6 jajek i delikatnie wymieszać, na koniec dodać przesiana 1 szklankę mąki z budyniem waniliowym i 1 łyżeczką proszku do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz na sam koniec 6 łyżek oleju. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez około 30 min w temp do 160, 170st.
Ciasto ciemne;
Ubić białka z pozostałych 6 jajek z 7 łyżkami wody i szczyptą soli,następnie dodać resztę cukru i delikatnie wymieszać ,ostrożnie połączyć z przesianą 1 szklanką mąki ,budyniem czekoladowym,2 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia ,ostrożnie wszystko połączyć i na sam koniec dodajemy pozostały olej.
Pieczemy jak ciasto jasne.
Krem czekoladowy: Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, żółtka z cukrem pudrem ubijać na parze do białości, pod koniec dodać 4 łyżki kakao. Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić, do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem, na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem.
Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody (mamy mieć cztery części) każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę, polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta, dowolnie posypujemy kolorową posypką.