Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiej z cukrem pudrem na stolnicę. Dodaj mak, cukier waniliowy, posiekane, schłodzone masło, żółtka. Ciasto wyrób, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Następnie wyklej ciastem foremki do tartletek (o średnicy 8cm). Nakłuj ciasto widelcem.
Tartaletki piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez ok. 10 min.
Nadzienie: Skondensowane mleko doprowadź do wrzenia i dodaj do niego 2/3 szklanki wiórków kokosowych (resztę zostaw do dekoracji). Następnie mleko ostudź, wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Masą napełnij upieczone tartaletki. Na niej poukładaj kawałki umytych, osuszonych i wydrylowanych śliwek. Wierzch posyp resztą wiórków kokosowych.
Tak przygotowane tartaletki dopiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 15 min. Po upieczeniu ostudź w foremkach, ostrożnie wyjmij.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !