Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezą

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
cukru
15 dag
jajko
3 szt
cukier wanilinowy
1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
15 dag
proszek do pieczenia
0,5 łyzeczki
Goździki całe Prymat
szczypta
Sklep Prymat
cynamon
szczypta
Sklep Prymat
Nadzienie:
borówki
60 dag
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
cukru
1 łyżka
białko
4 szt
cukru
2 łyżki
rum
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezą

W misce ubić na puszystą masę żółtka z cukrem ,solą i cukrem waniliowym.Dodać tartą bułkę ,proszek do pieczenia,rum i przyprawy.Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą z żółtek.Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec ok 20 min.
Borówki umyć ,osączyć,osłodzić i zagotować w garnku,dodając 1-2 łyżki wody.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością wody ,dodać do borówki ,zagotować, a następnie ostudzić.
Na upieczonym i lekko ostudzonym cieście ułożyć borówkę .Białka ubić na sztywno, dodać cukier.Masę włożyć do szprycy i wyciskać bezy na cieście.Piec jeszcze 7 min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 25.07.2012 16:19
skonsumowalbym duza ilosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak