Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem wędzonym i ryżem
ryż długoziarnisty, suchy - szklanka (o poj. 250ml),
udko kurczaka wędzonego - 2 sztuki po 250g,
por - biała część,
ananas w puszce - 340g po odsączeniu,
kukurydza konserwowa - 220g po odsączeniu,
sól,
pieprz,
majonez - 6 łyżek.
PRZYGOTOWANIE:
Ryż opłukać i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, przestudzić. Kurczaka obrać ze skóry i drobno pokroić. Pora pokroić w krążki i sparzyć, odsączyć. Ananasa i kukurydzę dobrze odsączyć. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Ostatecznie doprawić do smaku. Można odstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.