Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka marchewkowe
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny.
Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto.
Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki).
Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Foremkami wykrawać kształty.
Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche.
Studzimy na kratce. Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.