Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Korniszony

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda
750 ml
ocet
250 ml
sól
Sklep Prymat
ocet
400 ml
woda
400 ml
cukier
45-50 gram
sól
15 gram
Sklep Prymat
pieprz
4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
koper świeży
ogórki gruntowe
1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony

Ogórki gruntowe opłukujemy i nacieramy solą. Gotujemy ocet z wodą. Studzimy i zalewamy ogórki. Zostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy ocet z ogórków, zagotowujemy go, studzimy i ponownie zalewamy ogórki. Powtarzamy tę czynność 3 razy. Za czwartym razem zalewamy ogórki gorącym octem (nie ostudzonym). Kolejnego dnia wylewamy ocet z ogórków a korniszony układamy w słoikach. Wówczas robimy zalewę z octu, wody, soli, cukru, pieprzu, liści laurowych i kopru. Zalewę musimy zagotować i zagotowaną zalewą zalać korniszony. Słoiki zakręcamy. Nie gotujemy. Gotowe słoiki kładziemy dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 27.02.2013 13:50
hmmm są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak