Sposób przygotowania

Ogórki gruntowe opłukujemy i nacieramy solą. Gotujemy ocet z wodą. Studzimy i zalewamy ogórki. Zostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy ocet z ogórków, zagotowujemy go, studzimy i ponownie zalewamy ogórki. Powtarzamy tę czynność 3 razy. Za czwartym razem zalewamy ogórki gorącym octem (nie ostudzonym). Kolejnego dnia wylewamy ocet z ogórków a korniszony układamy w słoikach. Wówczas robimy zalewę z octu, wody, soli, cukru, pieprzu, liści laurowych i kopru. Zalewę musimy zagotować i zagotowaną zalewą zalać korniszony. Słoiki zakręcamy. Nie gotujemy. Gotowe słoiki kładziemy dnem do góry.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    David

    hmmm są przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !