Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowa
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
4 łyżki mąki
1 szczypta soli
25 g margaryny Kasia
2 krople aromatu rumowego
Masa:
350 g malin ( użyłam rozmrożone )
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan fixy
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
maliny i borówki do dekoracji
Białka ubić z solą na sztywno.
Dodać żółtka i dalej ubijać.
Dodać cukier, schłodzoną stopioną Kasię, aromat i nadal ucierać.
Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( przesianą ).
Wszystko delikatnie połączyć.
Na blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papier do pieczenia.
Na papier wylać masę biszkoptową i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni papieru.
Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto położyć na ściereczce papierem do góry.
Papier delikatnie zdjąć, zwinąć roladę w ściereczkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotować masę.
Śmietanę ubijać dodając śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym i cukrem.
Maliny zmiksować, dodać do śmietany i wymieszać.
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć i rozsmarować na nim masę ( trochę zostawić do posmarowania wierzchu ) i zwinąć roladę.
Na wierzchu rozsmarować resztę masy lub wycisnąć szprycą i udekorować borówką i maliną.
Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.