Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowym
4 szczypty soli
3 szczypty przyprawy do ryb
3 szczypty pieprzu kolorowego
Ciasto:
100 ml mleka
2 jajka
3 łyżki majonezu
3/4 szk mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
3 szczypty czarnej soli
1/2 łyżeczka słodkiej papryki
5 łyżek mąki do obtaczania
150 ml oleju do smażenia
Filety rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć.
Posypać przyprawami i odstawić na 15 minut.
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek mintaja obtoczyć w mące.
Następnie zanurzyć w cieście.
Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony po około 3-4 minuty.
Jeśli filety są grube czas smażenia należy wydłużyć.