Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti a\'la bolognese

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe
35 dag
cebula biała
1 mała
pieczarki
5 sztuk
czosnek
2 ząbki
kukurydza w puszce
4 łyżki
śmietana 12%
50 ml
pomidory
3 sztuki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
bazylia
Sklep Prymat
Makaron do spaghetti
40 dag
ser żółty
10 dag
olej
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti a\'la bolognese

Kroki postępowania

1
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze części, dusimy 10 minut, miksujemy i przecieramy przez sito.
Krok 1 - Spaghetti a\'la bolognese foto
2
Mięso mielimy.
Krok 2 - Spaghetti a\'la bolognese foto
3
Smażymy chwilę z pokrojoną drobno cebulką (bez tłuszczu, na patelnię wlewamy tylko trochę wody), lekko solimy.
Krok 3 - Spaghetti a\'la bolognese foto
4
Dodajemy do sosu pomidorowego.
Krok 4 - Spaghetti a\'la bolognese foto
5
Pieczarki kroimy na plasterki, smażymy chwilę bez tłuszczu (na patelnię wlewamy tylko trochę wody), lekko solimy i dodajemy do sosu pomidorowego z mięsem.
Krok 5 - Spaghetti a\'la bolognese foto
6
Dodajemy śmietatanę, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek, doprawiamy do smaku pieprzem, bazylią i oregano (jeśli zioła są suszone, dobrze jest je rozetrzeć w palcach- będą wtedy bardziej aromatyczne), ewentualnie także solą.
Krok 6 - Spaghetti a\'la bolognese foto
7
Makaron gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Krok 7 - Spaghetti a\'la bolognese foto
8
Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Smacznego :-)
Krok 8 - Spaghetti a\'la bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.12.2011 21:19
a może królowa? :o)
pacpaw 08.12.2011 21:19
król wśród spaghetti

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak