Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kabaczek nadziewany pod beszamelem

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek
1 szt
łopatka bez kości
0,5 kg
mąka
40 g
masło
40 g
śmietana
150 ml
woda
1,5 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat
szczypta
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
jajko
1 szt
żółtko surowe
1 szt
bulion
1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ser żółty
40 (tarty)
ryż
1 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: kabaczek nadziewany pod beszamelem

Kabaczek obieramy ze skóry, odcinamy wzdłuż 1/4 kabaczka, wydrążamy pestki.Łopatkę mielimy,przyprawiamy,dodajemy jajko,ugotowany ryż ,dokładnie mieszamy. Mięsem napełniamy kabaczka,przykrywamy odciętą częścią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy 1 szklankę wody,wrzucamy rozkruszoną kostkę bulionową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok godziny.W tym czasie przygotowujemy sos. Masło stopić ,zmieszać z mąką,zasmażyć nie rumieniąc,rozprowadzić pozostałą wodą, zagotować,przyprawić solą do smaku,kwaskiem cytrynowym,wymieszać z żółtkiem,śmietaną i tartym serem. podgrzać,ale nie gotować.Pod koniec pieczenia kabaczka polewamy sosem i pieczemy jeszcze ok 20-30minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak