Sposób przygotowania

Wysypujemy na stolnicę mąkę, proszek do pieczenia i cukier dodajemy margarynę i razem kroimy na drobno. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy ciasto i wkładamy na kilka godzin do lodówki - ale nie koniecznie. Smarujemy formę do pieczenia olejem ( ja używam tortownicy o średnicy 25cm ) i wysypujemy bułką tartą. Kładziemy na spód rozwałkowaną połowę ciasta i wykładamy na nią świeże, obrane ze skórki starte jabłka na tarce o grubych oczkach ( jabłka najlepiej nadające się na szarlotkę to antonówki) i posypujemy cynamonem. Na jabłka ścieramy drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 stopni godzinę czasu jeżeli szarlotka nie jest po tym czasie przyrumieniona to możemy jeszcze piec ok 10 min. Po lekkim wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem . Ciepłą szarlotkę można podawać z lodami. Życzę smacznego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !