Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowa zapiekanka
Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto powinno poczekać na smażenie ok. 15 minut.
Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego
naleśnika.
Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.
Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki.
W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.
Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki
jednolity sos.
Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i
pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni.
Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby
ser ładnie się zapiekł.