Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z jabłkami
Kroki postępowania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszać nożem, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę.
Wyjąć ciasto, po czym odkroić 2/3. Resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Ciasto podzielić na mniej więcej 8 równych kawałków. Pomiędzy folią spożywczą delikatnie rozklepać każdy kawałek na krążek i wyłożyć nim foremki, wyrównać brzegi odcinając nadmiar ciasta. Skrawki zagnieść i dodać do reszty ciasta w lodówce.
Wyłożone ciastem babeczki nadziać jabłkami. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i znów podzielić na 8 kawałków. Pomiędzy arkuszami folii rozklepać krążki wielkości górnej części foremek. Przykryć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie wyjąć z foremek - wychodzą same, gdy się je przewróci do góry nogami. Gdyby jednak były oporne, można pomóc sobie wykałaczką. Babeczki są zdecydowanie lepsze rumiane niż blade.
Wystudzone posypać cukrem pudrem i podawać.