Sposób przygotowania

kruche babeczki z bitą śmietaną i kremem maskarpone

125g kasi
100g cukru
300g mąki
1 jajo
1 żółtko
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

z podanych składników szybko zagniatamy ciasto trwa to ok 5-7 min,
foremki osypujemy mąką i biorąc małą kuleczke wyklejamy foremkę
pieczemy ok 10 - 15 min

krem ;
3 żółtka
250g mascaropen
100g cukru
800ml smietany 36% getsej w kubeczku polecam piątnica

żółtka z cukrem ubijamy na parze do białości , następnie ubujając studzimy i dodajemy serek mascarpone , na koniec delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno śmietanką


posypka ;
na suchą rozgrzaną , teflonową patelnię wrzucamy 1 łyżke płatków migdałów
i 1 łyżke słonecznika posypujemy cukrem tak ok 1 łyżkeczki i cały czas mieszając lekko prażymy , ( uwaga !!! nie probowac można sie poparzyć )
gdy sie zrumienią sypiemy na folię aluminiową i czekam aż wystygnie , następnie kruszymy dłońmi na małe kawałeczki

czekolada na dno babeczek ;
rozpuszczamy w kąpieli wodnej



gotowe babeczki układamy na dużej tacy i na spód wlewamy rozpuszczoną czekoladę na to workiem cukierniczym wyciskamy masę i wierzch dekorujemy
prażoną posypką

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !