Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tagliatelle carbonara
Wstawiłam wodę na makaron.
W kubeczku rozrobiłam śmietanę z żółtkami, pietruszką, solą, pieprzem, łyżką octu balsamicznego i 2/3 parmezanu.
Kiedy makaron się ugotował, odcedziłam go, zostawiając w garnku 2-3 łyżki wody. Garnek zostawiłam na ciepłym, ale wyłączonym już palniku. Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron. Przyznam, że szybkość działania gra tu ważną rolę! ;)
Przykryłam na 2 minuty, ponownie wymieszałam i rozłożyłam na talerze. Posypałam na wierzchu resztą bekonu i parmezanu. Podawałam z pomidorami a la bruschetta ze szczypiorkiem.