Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, podgrzewać 1-2 minuty ciągle mieszając. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać mleko (3 łyżki) i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę mleka, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać do naczynia z masłem i mąką. Masę podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje i będzie odstawać od boków rondla. Dodać cukier i zapach waniliowy, zagotować i zestawić z ognia.
Jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać po jednym do masy czekoladowej, stale mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie, lecz dokładnie wymieszać z masą czekoladową.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem napełnić masą do połowy wysokości. Wstawić natychmiast do b.gorącego piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok.30 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !