Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem i kruszonką
1,5 kg jabłek
1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
Warstwa budyniu:
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
3,5 szklanki mleka
Kruszonka:
200g mąki
100g cukru
100g margaryny Kasi
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto zagniatamy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy cukier i cynamon a następnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Budynie gotujemy w 3,5 szklankach mleka z 3 łyżkami cukru a następnie wylewamy na jabłka. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania niewielkich grudek i posypujemy budyń. Pieczemy około godzinę w temperaturze. 170 stopni.