Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy napoleon.
* # ok.40 dag prostokątnych herbatników maślanych
* # 1 l mleka
* # 20 dag margaryny
* # 1 szklanka cukru
* # 1 cukier waniliowy
* # 0,5 l malin z cukrem (po odsączeniu soku-najlepiej zasypać maliny cukrem dzień wcześniej i postawić w słonecznym miejscu a potem zlać sok)
* # 5 kropel olejku migdałowego (niekoniecznie)
* # cukier puder do posypania
* # 1 szklanka +1 łyżka mąki krupczatki
* # 4 żółtka
Dużą blachę 25*40cm wyłożyć folią spożywczą.Ułożyć na dnie warstwę herbatników. Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka,włożyć margarynę,wsypać cukier i cukier waniliowy i podgrzać.Dołożyć maliny i zagotować. W międzyczasie zmiksować 1,5 szklanki mleka z żółtkami i mąką krupczatką. Wlać tak przygotowany budyń do gotującego się mleka malinowego.Gotować razem przez chwilę mieszając.Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.Lekko przycisnąć.Przykryć folią spożywczą blaszkę (dzięki temu wierzchnia warstwa herbatników zmięknie od ciepłej masy). Gdy ostygnie zdjąć wierzchnią folię,posypać cukrem pudrem i wstawić na kilka godzin do lodówki,by można było swobodnie kroić. Porcje kroić na łączeniu ciastek, aby wyglądały jak prawdziwe napoleonki-tyle,że malinowe. Ciastka są pyszne i nie za słodkie.