Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z pekińską, papryką i nie tylko
kapusta pekińska - nieduża główka,
papryka świeża - duża,
marchew - duża,
ogórek - duży,
cebula,
jabłko winne - duże,
oliwa z oliwek - 5 łyżek,
sól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny,
ocet jabłkowy.
PRZYGOTOWANIE:
Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, pozostałe przepłukać i osuszyć. Paprykę i ogórka pozbawić gniazda nasiennego, umyć i osuszyć. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na 15 minut. Odlać sok. Poszatkowaną kapustę połączyć z drobno pokrojoną papryką. Dodać startą na większych oczkach marchew. Cebule posiekać w cienkie piórka, obranego ogórka pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać obrane ze skórki i starte jabłko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać oliwę, pieprz, sok z cytryny, ocet jabłkowy i cukier do smaku.