Przepis i sposób przygotowania na: domowy budyń
dokładnie wymieszać.
resztę mleka podgrzać dodać aromat i cukier.
gdy mleko będzie już wrzało wlać mleko z mąką ciągle mieszając by nie powstały grudki.gdy masa będzie już gęsta zdjąć z ognia.
przelać do salaterek i smakować się budyniem ze świadomością,że zrobiliśmy go własnoręcznie i nie ma tylu chemicznych dodatków;)
a teraz wariacje na ten temat:
1-gdy dodamy mniej mąki budyń będzie żadszy a wtedy super smakuje wymieszany z owocami
2-gdy po zdjęciu z ognia budyń \"nieprzypasuje nam\"co do konsystencji można dodać żółtko albo łyżkę masła i dokłądnie wymieszać.
3-jeżeli chcemy zrobić inny smak wystarczy dodać inny aromat lub
a)dodać kakao do mleka które podgrzewamy
b)bakalie,karmel,czekoladę itp dodajemy dopiero po zdjęciu z ognia.
4-można przelać do miseczek poczekać kilka/kilkanaście minut aż zastygnie i wywrócić je na talerzyk.wtedy polewamy sosem np malinowym i mamy puszny i śliczny deserek idealny na przyjęcia.