Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wg. mojej mamy
Garnek napełnij wodą, następnie posól ją i postaw na gazie.
Z kapustytrzeba usunąć rozchylające się, zabrudzone lzewnętrzne liście. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb. Pamiętaj, żeby nóż wbić lekko skośnie i prowadzić tuż za obrysem głąba.
Główkę kapusty należy wycięciem włożyć do góry do dużego garnka i wlewac przygotowaną wrzącą wodę w miejsce po głąbie Przykryj garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Drewnianą łyżka dlikatnie obróć kapustę. Za parę chwil wyjmij główkę na talerz. Nastepnie nalezy ostrożnie zdejać wierzchnie liście i odłóżyć drugi talerz. Dwie warsty odeszły latwo by z kolejnymi tak bylo główkę trzeba ponownie wlożyć do garnka z lekko gotującą się wodą i powtórzyć zabieg.tak robimy do momentu aż rozbierzemy całą główkę. Liście nie powinny się ugotować, ale jedynie zmięknąć.
Farsz:
bułkę wladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Cebule obieramy , drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulką, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowanyy ryż dodajemy do do miesa. Wyrabiamy farsz.
BIerzemy jeden liśc i układamy go na desce. Na środku kładziemy łyżkę Zaginaymy nasadę tak, by lekko przykryła farsz , potem zawjamy do środka boki liścia i następnie cały ściśle zroluj, tak robimy z każdym.
Gotowanie: Dno garnka przygotowanego na gołąbki wyścielamy małymi liśćmi pozostawionymi w miseczce. Układamy na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Na dolnej warstwie ułóż następną i następną, gdzieś między nimi połóż listek laurowy i dwa-trzy ziarnka ziela angielskiego.
dwoma szklankami bulionu z kostek zalewamy gołąbki , na wierzch kładziemy pozostałe liscie i przykrywamy garnek i gotujemy małym gazie. około godziny i 15 minut. lekko posolony przecier pomidorowy wymieszuje się z mąką, nastepnie wleway do gołąbków i duś je jeszcze prawie pół godziny.