Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno
Kremówkę ubić na sztywno wraz ze śmietanfixem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Galaretkę rozpuścić wg przepisu, ale odjąć ok 150ml wody od wymaganej objętości, ostudzić.
Ser - najlepiej taki gotowy do serników, albo 2 kostki serka homogenizowanego z kostką serka mielonego śmietankowego zmieszać z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na jednolitą masę. Dodać żółtka i wymieszać. Do masy delikatnie dodać ubitą kremówkę a po wymieszaniu dodać żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszać. Do masy można dodać kawałki czekolady bądź bakalie według uznania.
Masę wylać na wyłożoną biszkoptami małą tortownicę.
Odstawić na chwilę do zastygnięcia, a następnie udekorować owocami według uznania i zalać tężejącą już galaretkę.
Całość odłożyć przynajmniej na 3-4 godziny do lodówki, alby zastygło i biszkopty nasiąkły masą serową.