Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

gotowana babka

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna
200 gram
mąka
1 szklanka
mąka ziemniaczna
1 szklanka
cukier
1 szklanka
cukier puder
6 łyżek
proszek do pieczenia
1 sztuka
jajko
5 sztuk
ocet 10 %
2 łyżki
kakao
1 łyżka
woda letnia
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: gotowana babka

Ucieramy margarynę, jajka i cukier. Dodajemy po trochu mąkę. Potem dodajemy proszek do pieczenia (na 1/2 kg) i cukier waniliowy. Jeśli ktoś lubi mocniejszy aromat może dodać zapach. Po utarciu produktów dodajemy łyżkę octu.
Wlewamy ciasto do specjalnej formy /do gotowania babki/ uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą by nie przywierała. Forme wstawiamy do dużego garnka wypełnionego wodą. Gotujemy od zagotowania godzinę. Potem lekko opukujemy forme i wyjmujemy babkę na talerz.

Jeszcze zanim babka ostygnie polewamy ja polewą zrobioną z cukru pudru wymieszanego z kako i octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 28.09.2010 13:02
wypróbowałam pychotka
pauluna
pauluna 22.06.2010 10:32
mam podobny przepis bardzo dobty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak