Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z jabłkiem i cynamonową nutką
Do tego wbić jajko i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać szklanką koła.
Przygotować foremki natłuszczone odrobiną masła i oprószone mąką.
Do każdej foremki włożyć kawałek wyciętego ciasta i dobrze poprzyklejać go do ścianek na całej wysokości. Część krążków pozostawić do późniejszego przykrycia. Wstawić ciasto na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć środki, pokroić w kostkę. Posypać cukrem i cynamonem. Takim farszem napełniać foremki i zakrywać pozostawionym ciastem. Lekko podociskać brzegi i piec przez 10 minut.
Gotowe babeczki pozostawić do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.