Sposób przygotowania

Ucieramy margarynę, cukier(25 dag) i żółtka (nie wyrzucamy białek!). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając, dolewamy mleko. Dzielimy ciasto na 2 części. Ubijamy pianę z pozostałych białek. Do 1 części ciasta dodajemy ok. 3/2 piany, a do 2 części ciasta dodajemy kakao i resztę piany. Delikatnie mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto jasne. Na jasne powoli i delikatnie wylewamy ciasto ciemne. Wiśnie myjemy, wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 40 min. Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Na upieczone ciasto wylewamy powstały, wystudzony krem i wstawiamy do lodówki. Można dodatkowo posypać odrobiną kakao. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    niebo w gębie...;p
  • 0
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !