Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiosenny
Następnie dodawać po kolei jajka, nadal ubijając a w następnym kroku stopniowo dodawać mąkę.
Na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym (lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą ) wylać ciasto i włożyć do piekarnika nastawionego na 160
-170 stopni.
Piec ok. 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć, rzucić w blaszce o blat kuchenny lub podłogę i włożyć do wyłączonego już piekarnika i zostawić z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia.
Masło utrzeć dodając do niego cukier puder (część masła trzeba pozostawić na pokrycie wierzchu i boków tortu, chroniąc w ten sposób pomadę cukrową przed rozpuszczeniem).
Biszkopt podzielić na 3 części.
Pierwszą część wysmarować masłem czekoladowym.
Na to położyć kolejną warstwę biszkoptu, którą należy wysmarować dżemem truskawkowym a następnie kremem maślanym.
Resztą kremu maślanego pokryć boki i górę ciasta, następnie włożyć ciasto do lodówki, aby masa związała.
Masę cukrową podzielić na części, zostawiając jedną większą na pokrycie całego ciasta i każdą pofarbować barwnikami spożywczymi według uznania.
Większą część masy cukrowej rozwałkować na średnicę większą niż ciasto, następnie pokryć nią tort, dobrze dociskając masę cukrową do ciasta.
Z pozostałej masy cukrowej wykonać dowolne ozdoby i przykleić do tortu.