Przepis i sposób przygotowania na: potrawka z ryżem
600 g żołądków drobiowych
400 g mieszanki chińskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
3 łyżki sosu sojowo grzybowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
5 łyżek oleju
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml wody
Ryż ugotować według przepisu.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim umyte i osuszone żołądki.
Dodać cukier i chwilkę podsmażać.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażyć około 3 minuty.
Do żołądków wsypać mieszankę chińską ( ja użyłam mrożonej ), dodać pozostałe przyprawy i wodę i dusić pod przykryciem do miękkości.
Na koniec potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną w 50 ml wody.
Potrawkę podawać z wcześniej ugotowanym ryżem.