Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno
Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem.
Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach.
Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
Piec 25 minut.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić.
Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta.
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami.
Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.