Przepis i sposób przygotowania na: Masur dhal curry - czyli curry z czerwonej soczewicy
Łaczymy curry madras z mniej więcej pół łyżeczki asfetydy, chilli i czosnkiem, ucieramy z olejem na gładką masę.
Wrzucamy do rozgrzanego rondla i podgrzewamy tak długo aż olej się oddzieli z mieszanki.
Warzywa kroimy w kostkę tej samej wielkości. Wrzucamy wszystko na raz do rondla, wsypujemy czerwoną soczewicę, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok 1 l). Przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na ok pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Gdy soczewica się rozgotuje a ziemniaki są miękkie dodajemy pastę z tamaryndowca i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Do każdej porcji dodajemy około łyżki śmietanki kokosowej.
Zamienniki:
Asfetydę można sobie darować
śmietankę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi dodanymi do rondla razem z warzywami i nieukwaszoną śmietaną na talerzu
Pastę z tamaryndowca zastąpić można sokiem z cytryny