Przepis i sposób przygotowania na: Mule w kapuścianym wieńcu
mule - mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej, 250g,
kapusta pekińska - 1/2 dużej główki,
cebula,
papryka zielona,
pomidory w kartoniku lub w puszce - 400g,
przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku,
vegeta,
oliwa lub olej do smażenia - 4 łyżki,
cukier,
sok z cytryny - do smaku,
sól, pieprz,
czosnek - ząbek,
masło - 4 łyżki,
wino wytrawne - białe lub czerwone - 125ml.
PRZYGOTOWANIE:
Mule rozmrozić i wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Osączyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło i dodać mule. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć często mieszając. Po pięciu minutach smażenia zalać je winem i dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok 10-15 minut). W czasie, kiedy dusimy małże, przygotowujemy kapustę. Kapustę posiekać, paprykę i cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kapustę, cebulę oraz paprykę, przyprawić vegeta, pieprzem, podsmażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, pokrojony drobno czosnek oraz przecier pomidorowy. Smazyc do miękkości wszystkich składników, aż kapusta zrobi się \'\'rozciapana\'\'. Przyprawić ostatecznie do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem (ew.maggi).