Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z sałatą i tuńczykiem
sałata lodówa - główka średniej wielkości,
tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 180g,
kukurydza konserwowa - puszka, 240g,
oliwki zielone, konserwowe z papryka - 20 sztuk,
gruszka,
majonez - 6 łyżek,
jogurt naturalny gesty - 4 lyzki,
czosnek - 1-2 ząbki,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
sok z cytryny - do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę drobno porwać. Tuńczyka dobrze odsączyć, gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Kukurydze odsączyć z zalewy, oliwki drobno pokroić. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Sos połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i ostatecznie przyprawić do smaku. Schłodzić w lodówce przez 10 minut.