Kartofle obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w garnku i ugotować z 1 łyżeczką soli. Odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do kartofli. Farsz: W między czasie przygotować kurki. Dokładnie je oczyszczamy, myjemy na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy kurki na trochę mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, wtedy dodajemy drobno posiekana cebulkę, doprawiamy sola i pieprzem, trzymamy tak długo aż cebula zrobi się szklista. Studzimy. Przygotowanie klusek: Kartofle przekładamy do miski, wyciągamy 1/4 kartofli, w to miejsce dodajemy mąkę kartoflaną (w tym przypadku były to 4 łyżki), dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto i formujemy je w kształcie koła, spłaszczamy, nakładamy przestudzony farsz z kurek, zlepiamy i kulamy w rękach tworząc okrągłą kluskę. Z tego przepisu wyszło 14 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy kluski, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulka i masłem.