Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielobarwne ciasto owocowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa budyniowa:
mleko
0,5 l
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
1
Sklep Prymat
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyzki
margaryna
25 dkg
kakao
2 łyżki
cytryna
1
masa z serków:
serek homogenizowany
300 g
galaretka wiśniowa
2
reszta:
galaretka pomarańczowa
brzoskwinie w puszce
1 puszka
maliny świeże
galaretka różowa
1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielobarwne ciasto owocowe

Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa budyniowa:
W pół szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym . Wlać mleko z mąką i chwile pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając. Mase podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej sok z cytryny.
Masa z serków homogenizowanych:
Galaretki rozpuścic w połowie podanej wody. Gdy galaretki będą tężejące zmiksować z serkami.
Przygotować galaretkę szafirową i pomarańczową.
Przełożenie: Jasny biszkopt posmarować masa kakaową. W biszkopcie ciemnym kieliszkiem wykroić dziurki i przykryć nim masę. Do otworów w cieście włożyć maliny. Całość zalać galaretką szafirową. Wstawić do lodówki. Na galaretce rozsmarować masę z serków. Na masę wyłożyć kółka wyciete z ciemnego biszkoptu. Rozsmarować masę cytrynową. Poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretka pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak