Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki idealne
Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.
W rondelku roztopić masło, wlać mleko i gęstą śmietanę (najlepiej 18%), po ostudzeniu dolać do miski.
Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody dokładnie myjemy i suszymy.
Ciasto wałkujemy, posypując mąką na placki o grubości 1 cm, lub trochę cieńsze.
Kroimy na kwadraty mniej więcej wielkości dłoni, na środek każdego kładziemy trochę jagód, posypujemy cukrem pudrem i składamy wszystkie cztery rogi do środka jak kopertę. Dokładnie zlepiamy, nie może być nawet najmniejszej szczeliny, w dłoniach formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny leżeć „zlepieniem” do dołu.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.