Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka z ciecierzycą i oliwkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa
4 łyzki
pierś kurczaka ze skórą
4 szt
cebula
1 szt
czosnek
2 ząbki
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat
1/2 łyzeczki
bulion drobiowy
250 ml
kardamon
4 strączki
Sklep Prymat
sok z jednej cytryny
ciecierzyca
1 puszka
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
oliwki zielone
12 szt
Kurkuma mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka z ciecierzycą i oliwkami

2 łyzki oliwy rozgrzewamy w żaroodpornym naczyniu i wrzucamy kurczaka ,rumienimy z obu stron. wyciągamy i kładziemy na bok.Rozgrzewamy pozostałą oliwę ,smażymy posiekaną w kostke cebulę oraz czosnek tak aby się nie zarumieniły,dodajemy kminek,kurkumę,rozgniecioną kolendrę i kardamon,smażymy na wolnym ogniu ok minuty.Kurczaka wrzucamy do naczynia.Wlewamy bulion, sok z cytryny i odsączoną i przepłukaną cicierzycę,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki, 10 minut przed końcem dodajemy oliwki. przed podamiem doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak