Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami i budyniem
W międzyczasie przygotować masę budyniową. W 1,5 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy, oba rodzaje mąki i cukier. Wlać mieszankę do gotującej się reszty mleka. Zdjąć z ognia, przykryć folią, aby na budyniu nie pojawił się kożuch. Ostudzić.
Czereśnie osączyć z kompotu, wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier i chwilę smażyć. W 3/4 szklanki rozrobić kisiel, dodać do gotujących się czereśni, wymieszać dokładnie. Ostudzić.
Na podpieczony spód, lekko zrumieniony, wyłożyć masę budyniową, na to wyłożyć czereśnie w kisielu. Z 1/3 ciasta wyciąć paseczki, ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 40-45 minut.