Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z masą jabłkową i kremem
Przygotowanie:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać żółtka, wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, dodać piane z białek i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 min.
Masa Budyniowa:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 i pół łyżki mąki pszennej
2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
Mąkę rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować z tego budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.
Masa jabłkowa:
duży słoik szarlotki (można kupić w Lidlu) 1 galaretka agrestowa
Ciasto przekroić na pół włożyć masę jabłkową a na to masę budyniową i przykryć drugą częścią ciasta. Polac polewą albo udegorować według uznania.