Sposób przygotowania

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyzeczke sody oczyszczonej oraz 3 łyżeczki przyprawy do piernika i wymieszac. Sporządzić karmel: 3 łyzki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodac 5 żóltek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel.

Wymieszac do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodajac mąke wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połaczyć z masą i dodac 15 dag rozdrobnionych. Blache posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik mozna przełożyć marmoladą, posmarowac wierzch czekoladą lub lukrem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zapowiada się smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !