Sposób przygotowania

Pomidory umyć pod bieżącą wodą. Każdego ponacinać na krzyż przy szypułce i przełożyć do dużej miski. Zalać wrzątkiem do takiej wysokości, aby pomidory były całkowicie zakryte. Pozostawić na kilka sekund, a następnie przelać zimną wodą. Usunąć skórki z pomidorów. Poprzekrawać pomidory na połowę i przełożyć do garnka. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, sól, pieprz czarny mielony oraz cukier. Gotować 8 minut. Odlać nadmiar soku, a pozostałe pomidory wymieszać z ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowane pomidory przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 5 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i pozostawić słoiki w takiej pozycji na kilka godzin.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    świetna baza do wszelakich sosów czy to do pizzy czy do spaghetti i wiele wiele innych
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo fajny pomysł .
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Super przepis - koniecznie muszę wypróbować:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Super pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !