Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w większe kawałki (ósemki), skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć w wódce i odstawić na pół godziny lub krócej. Z mleka ugotować budyń dodając cukier (można mniej jak ktoś lubi mniej słodki placek).
Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć do brytfanki, wczesniej posmarowaną margaryną i wyłożoną pergaminem, na ciasto jabłka. Zalać gorącym budyniem. Posypać reodzynkami i przykryć drugim plackiem. Piec ok. 1 godz.
Szybki placek i dlatego często go robię.Ładnie kroi się dopiero jak wystygnie.Ja robię jednego dnia, wstawiam do lodówki jak już przestygnie, kroję następnego. Polecam, dla mnie pycha!!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !